FIOS 3 – De Jonge Spartaan 5 3-6 (0-2)

Terwijl de regen druilerig uit de hemel kwam zetten, was het gekletter van de noppen van een stuk of 16 soldaten van het FIOS-vreemdelingenlegioen te horen op het tegelpad van de kantine naar het tweede veld. Een tocht die voor de eerste maal dit seizoen (en voor het eerst sinds de stopzetting van de competitie september vorig jaar) kon worden afgelegd door het volledig nieuw gecreëerde elftal van FIOS 3. Een bijzonder moment in de lange historie van de Achthuizense vereniging: de eerste wedstrijd van het allereerste derde zaterdagelftal ooit!

Dat dit team vol met vedettes verre van compleet was op deze zaterdagmiddag, mocht de pret niet drukken. Er kon gelukkig beroep worden gedaan op een aantal spelers van het 2e en de zondag (en later zou blijken dat ook de jeugd een steentje wilde bijdragen). Op het programma stond een oefenpotje tegen De Jonge Spartaan 5, een team dat laatste seizoenen reeds met enige regelmaat een geduchte tegenstander is gebleken. Een mooie test dus om te kijken hoe FIOS 3 – vlak voor de aanvang van de bekercompetitie – er op het moment voor stond. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het was betrekkelijk broos.

Nog voordat de wedstrijd kon aanvangen, moest onze goalie Thijs verstek laten gaan vanwege teveel last van de opgelopen blessure (iets met slidings, kunstgras en brandwonden) op het Kelderklasse-toernooi in Bruinisse de voorgaande avond. Gelukkig heeft het derde met Dominic een uitstekende plaatsvervanger in huis, en hij zou dan ook als vervanger van Thijs het doel verdedigen – iets wat hij fantastisch deed. Met deze onvoorziene aanpassing, werd precies om 14:30 voor de eerste maal door de scheidsrechter op het fluitje geblazen. Het was in de eerste 20 minuten vooral nog onwennig van FIOS-zijde; De Jonge Spartaan had veel balbezit en als FIOS de bal al een keer veroverde, duurde het niet lang vooraleer de bal weer bij de tegenpartij werd ingeleverd.

Desondanks konden de Achthuizenaars goed meekomen in het spel en zo nu en dan werd er zelfs uitgebroken en een (halve) kans gecreëerd. Het veldspel bleef echter weinig verzorgd en gehaast, waardoor de tegenstander uit Middelharnis steeds meer druk kon zetten. Dit eiste zijn tol in de fysieke gesteldheid van zowel Kees (linker- én rechterkuit) en Bob (hij was op, simpelweg kapot), waardoor nog voordat het eerste halfuur gepasseerd was, het derde zo goed als door zijn wissels heen was. Tot overmaat van ramp kon DJS op voorsprong komen, nadat een ietwat gelukkige (voor FIOS ongelukkige) solo kon worden afgerond: 0-1.

Na wat gedwongen positionele verschuivingen, gingen de oranje-witten echter zowaar wat beter voetballen, resulterend in een grote kans voor Romano – die de gelijkmaker op zijn schoen had. Helaas werd zijn inzet gepareerd en niet veel later was het aan de andere kant van het veld ‘classic’ Sven die als vanouds zijn directe tegenstander in de eigen zestienmeter torpedeerde. Dit leverde De Jonge Spartaan een strafschop op, die overigens feilloos werd benut, maar tegelijkertijd kon Sven zijn wedstrijd niet meer vervolgen. Na de ingezette tackle kwam hij vervelend terecht op een van zijn armen (het staat me niet meer helder bij of het nou zijn ‘drinkarm’ was, ik weet alleen nog dat hij zijn flesje bier prima kon vasthouden na de wedstrijd) en moest hij het veld verlaten. Met de 0-2 werd ook het tegelpad weer bewandeld op weg naar de kleedkamer om even bij te komen van de eerste 45 minuten.

In de rust bleken de mannen van de zondag (Zeeg zou sowieso maar een helftje meedoen en Kevin en Johan waren volledig opgebrand) af te moeten haken en ook Mauricio, Roël en Bob gaven te kennen dat het allemaal niet meer van harte ging. Gelukkig waren – zoals in het begin al aangegeven – Lars en Simon uit de jeugd aan de mouw getrokken, en zij wilden graag helpen om in elk geval 11 man op te kunnen stellen. Dit lukte zowaar, weliswaar zonder wissels, maar grote vraagtekens werden gesteld bij de fitheid van de rest van het team. Op wonderlijke wijze schoot FIOS 3 echter uit de startblokken en binnen no time wist Mauricio na een mooie voorzet van Roël de aansluitingstreffer te maken: 1-2. Blijdschap en vreugde alom, want het eerste doelpunt van het derde elftal was een feit. Ook de tweede liet niet lang op zich wachten; na een mooie individuele actie wist Mauricio zelfs de gelijkmaker te forceren: 2-2.

FIOS voetbalde een stuk vrijer dan in de eerste helft, en zo nu en dan werden mooie aanvallen op de mat gelegd. Kanttekening hierbij was wel dat het veld ontzettend groot was gedurende deze fase (lees: de aanvallers waren zelfs met een verrekijker niet te zien door de verdediging), waardoor de gaten en het benodigde loopvermogen van veel spelers op de proef werd gesteld. Zeker met het inmiddels flink doorgebroken zonnetje bleek de opgaaf voor een hoop te zwaar om nog eens 45 minuten op een redelijk hoog tempo (alles relatief) heen en weer te pendelen. De Jonge Spartaan maakte gebruik van de vermoeidheid en wist na de 3-2, ook snel de 4e en 5e erin te prikken. Tongen hingen op de schoenen en het gehijg van velen was tot zelfs in de kantine te horen.

Conditioneel was de koek na een uur spelen in feite op, waardoor het laatste half uur (nog steeds zonder wisselmogelijkheden) op karakter werd uitgevoetbald. Dat Mauricio een officieuze hattrick wist te maken na de diepte in gestuurd te zijn door ondergetekende, verzachtte de pijn van de laatste tegentreffer, waarbij Julian alles deed wat in zijn macht lag om zijn directe tegenstander een doortocht de verhinderen (zijn voeten leken met tentharingen aan de grond te zijn genageld). Na de 3-6 vonden zowel de scheidsrechter als de elf overgebleven derde elftalspelers het welletjes, waarna een eind werd gemaakt aan deze eerste échte test. Al met al kan niet geheel ontevreden worden teruggekeken op deze match, waarbij veerkracht is getoond, af en toe zelfs mooie aanvallen op de mat zijn gelegd, en er voor elkaar werd gestreden (ook al was de conditionele tank leeg). Er zijn echter nog wel wat stapjes te nemen, waarbij het belang van trainen nog maar eens aan de orde mag komen. Aanstaande donderdag 19:45 is de eerstvolgende mogelijkheid om hieraan te werken. Het tovervierkant staat al klaar.

Stefan