Herkingen 3 – FIOS 2 4-2 (2-1)

Het was grijs en grauw en het veld in Herkingen zag er uit als een pukkelige puber: de kraterachtige grasmat liet de bal regelmatig op de meest verrassende momenten opstuiteren. De over het algemeen toch al beperkte techniek van de meeste Achthuizenaars kreeg hiermee nog eens een extra opdonder te verduren.

Desalniettemin werd met vereende krachten aan de wedstrijd begonnen, en het enthousiasme leverde al op vrij korte termijn een stevig portie grote kansen op. Simons voorzet bereikte net niet de voet van een medespeler, Leon raakte een voorzet van ondergetekende niet goed (na een technisch hoogstandje van Yela – een hakballetje door de benen van een Herkingen-verdediger) en ook Roël wist niet te scoren. Gelukkig wist laatstgenoemde na een klein kwartier met een dieptepass Leon te bereiken, die bij zijn debuut in FIOS-tricot de bal beheerst over de keeper wist te plaatsen: 0-1.

FIOS speelde alleraardigst en met goed positiespel en mooie aanvallen werd Herkingen ver teruggedrongen. Bovendien wist ook Sven zich deze keer voorbeeldig te gedragen (hij kwam vaak zelfs niet eens in de buurt van de tegentander!), waardoor hij na een minuut of tien een staande ovatie kreeg van zijn teamgenoten. Alle seinen stonden op groen: het leek een mooie middag te worden voor het tweede.

Helaas wisten de oranje-witten de krappe voorsprong niet verder uit te bouwen, sterker nog: na een ongelukkige scrimmage voor het eigen doel, wist Herkingen uit een corner de gelijkmaker binnen te koppen. FIOS was van slag en het veldspel werd abominabel: aannames sprongen (minstens) een paar meter van de schoen, passes kwamen nauwelijks nog in de voeten van een medespeler aan en de tegenstander kreeg alle ruimte om lekker op het gemakje te voetballen. Bovendien hadden enkele Achthuizense vedettes moeite om op de benen te blijven staan, alsof ze de dag voordien waren geboren.

Het absolute dieptepunt werd kort voor rust bereikt: Sven speelde Sebas aan, waarna laatstgenoemde de bal tot zijn grote spijt (en die van een aantal andere ventjes die in een oranje tricot op het veld stonden) onder zijn voet door zag glijden. Voormalig FIOS-speler Corné Buys maakte hier dankbaar gebruik van en pakte het cadeautje uit: 2-1. Met deze stand werden de kleedkamers opgezocht voor een momentje van bezinning en wat bemoedigende (doch stevige) woorden van Marcel.

De reprimande had klaarblijkelijk effect, aangezien FIOS bevlogen aan het tweede bedrijf begon. Met Ismaël aan de gelederen toegevoegd, werd al vrij snel gevaar gesticht. Laatstgenoemde wist een paar kansjes helaas niet tot doelpunt te promoveren, en ook Roël was niet scherp na een voorzet op maat. Hoewel er met veel arbeidsethos vrij hoog druk werd gezet, bleek Herkingen niet direct onder de indruk. En in enkele tegenaanvallen wist het zelfs weer langzaam maar zeker gevaar te stichten. Je kon het aan je water voelen dat een tegentreffer op de loer lag, en na een breed gedragen moment van verstandsverbijstering werd een apathische FIOS-defensie verslagen: 3-1.

Met de derde tegentreffer was de hoop op een goed resultaat een heel eind vervolgen. Ondanks dat waren er zeker nog de nodige kansen op meer. Helaas kreeg ondergetekende in kansrijke positie een lichte attaque te verwerken (en struikelde over de eigen voeten), en zagen ook Roël en Yela hun schoten vanaf de rand van de zestienmeter niet achter de doelman verdwijnen. Toen even later ook de 4-1 viel, viel gelijktijdig het spreekwoordelijke doek. De in blessuretijd relatief eenvoudig aan FIOS gegeven (of gegunde, zo je wilt) penalty werd door Roël nog vakkundig binnengeschoten, hetgeen de einduitslag wat draaglijker maakte. Desalniettemin een weinig opbeurend resultaat na een fletse vertoning van het tweede: de zo nu en dan felle kleuren van de tenues leken op deze novemberzaterdag maar wat vaal.

Maar ach, veel tijd om te treuren is er niet. Donderdagavond staat de inhaalwedstrijd tegen DVV ’09 op het programma, en op zaterdag wacht het uitduel met OFB. Allebei potjes tegen sterke tegenstanders. Wie weet kan revanche worden genomen voor de geleden verliespartij en wordt de nieuwe week afgesloten met zes punten.  

Stefan