FIOS 2 – Flakkee 3 6-1 (3-1)

Het weerbeeld van deze oktoberdag stak schril af tegen dat van vorige week: destijds scheen de najaarszon uitbundig, vandaag brachten de weergoden slechts bewolking en regenbuien. Die neerslag zorgde voor een vochtig veld, en dat betekende maar één ding: glibberen en glijden (no pun intended).

Iets na twaalven werd begonnen aan de eerste competitiethuiswedstrijd van het seizoen met als tegenstander Flakkee 3. Recente, wat minder positieve ervaringen met de opponent van vandaag zorgden voor wat beginnende druppels angstzweet. Dat dit niet nodig was, werd duidelijk door het furieuze en bevlogen spel waarmee FIOS 2 voor de dag kwam. Flakkee werd al vroeg op eigen helft onder druk gezet, en als men het vervolgens met de lange bal probeerde, werden de (lucht)duels door de Achthuizense defensie (met Edwin, Sander, Danny en Julian) structureel gewonnen. Bovendien werd zorgvuldig met eigen balbezit omgegaan, waardoor steeds opnieuw gebouwd kon worden aan nieuwe aanvallen.

Vrij vlot resulteerde dit in de eerste grote kansen, gevolgd door enkele mooie treffers. De FIOS-aanval bleek bijzonder gevaarlijk en Koen (1 keer) en Nick (2 keer) wisten de oranjewitten binnen het half uur naar een comfortabele 3-0 voorsprong te schieten. Daarna viel de doelpuntenmachine helaas stil, sterker nog: Flakkee begon na wat positionele omzettingen de bovenhand te krijgen. Het tweede wist zich hier in eerste instantie geen raad mee, en het duurde niet lang voordat de tegenstander uit Middelharnis de aansluitingstreffer wist te maken: 3-1.

De rust kwam geen minuut te laat voor de Achthuizenaars, want het was de grip op het duel volledig verloren. Dit resulteerde niet alleen in een spannende wedstrijd, maar ook in een hoop onderling gezever en ‘geouwehoer’. Nadat dit alles – na wat tactische omzettingen – in de theepauze werd rechtgetrokken, begon FIOS als herboren aan de tweede helft. Het stond weer goed, de tegenstander werd vroeg vastgezet, en direct werd de jacht geopend op het vergroten van de voorsprong. Het duurde gelukkig niet lang voordat dit effect had: Koen wist de bal, nadat de ingevallen Joël had breed gelegd, in een keer op de pantoffel te nemen en met een mooie boogbal de Flakkeese keeper te verschalken: 4-1.

De marge van drie was hersteld, waardoor het geloof bij de tegenstander langzaam maar zeker begon te verdwijnen. FIOS rook daarentegen bloed en ging op zoek naar meer. Eerst was het Koen die het met een bekeken en gevoelig schot probeerde (20 meter naast, 5 meter over) en vervolgens Dominic (15 meter naast, 7,5 meter over) – er is nog steeds een team van vrijwilligers bezig om de ballen terug te vinden. Nadat nog enkele grote en minder grote kansen verloren waren gegaan, was het ondergetekende die met een strakke kopbal een panklare voorzet van Koen tot doelpunt wist te verwerken: 5-1.

De wedstrijd was hiermee definitief gespeeld; ook het derde competitieduel zou worden omgezet naar drie punten. Echter niet voordat Thijs het publiek voor een laatste keer op de banken kreeg: hij wist de bal zo’n 25 meter van het doel op te pikken door hem op zijn hoofd en vervolgens voeten te laten vallen, waarna hij onberispelijk uithaalde. Zijn schot was de doelverdediger van de tegenstander te machtig en het leer vloog keurig over hem heen tegen de touwen. Eindstand: 6-1. Een technisch hoogstandje en tevens hét hoogtepunt van de wedstrijd; bovendien was het lang geleden dat Thijs op het scorebord was komen te staan (een seizoen of vijf terug?). Kortom: feest!

Al met al wederom een prachtig resultaat, waarbij het veldspel met name het eerste half uur best om over naar huis te schrijven was. Ook de mindere periode die hierop volgde was een goede test voor de Achthuizense vedettes: in het verleden wilde het nog wel eens gebeuren dat het niveau na een tegentreffer te ver terugzakte, maar vandaag was hier slechts maar eventjes sprake van.

Zo is de eerste trilogie met negen punten en een fenomenaal doelsaldo afgesloten: langzaam maar zeker begint er geroezemoes en gefluister in de wandelgangen hoorbaar te worden. ‘’Zou dit dan éindelijk het jaar van FIOS 2 worden? Is de platte kar überhaupt nog beschikbaar?’’ Eerst volgende week maar eens aankijken, dan staat met DVV ’09 een sterke tegenstander op het programma. Bovendien zijn er meer zorgen voor de korte termijn: hoe gaan de voorheen maagdelijk witte broekjes ooit nog hun oude kleur terugkrijgen? Succes en wijsheid voor de wasdame en/of -heer!